Nowe jadłospisy Salaterka.pl – recenzja

Nowe Jadłospisy odżywcze to druga część praktycznej książki kucharskiej przygotowanej przez duet – Agnieszkę i Mateusza, którzy prowadzą blog Salaterka.pl. Podobnie, jak pierwsza książka i ta współgra z przepisami z bloga, co pomnaża wszystkie 191 receptury przynajmniej kilkukrotnie. To ogromna ilość propozycji podzielona na kilka tematycznych rozdziałów. Znajdziemy wśród nich przepisy na śniadania, obiady, kolacje i słodkie przekąski. Rzadko spotyka się także osobno wyodrębniony dział na przekąski…słone. Tutaj Salaterka powala na łopatki inne książki kulinarne zapraszając nas w bajeczną podróż smakową od batonów z suszonymi pomidorami, poprzez różne smaki kotletów z tofu na błyskawicznych surówkach kończąc. 

Przepisy są przygotowane dla dwóch diet kalorycznych na 1500 kcal oraz 2000 kcal. Każdy ma wyróżnione dokładne wartości makro oraz witaminy. Pojawiają się także wskazówki czy danie sprawdzi się w naszym lunchboksie, czy można je przygotować szybko (czyli w mniej niż 15 minut – wow!) i czy danie nadaje się do mrożenia.  

Nowe Jadłospisy odżywcze to nie tylko liczny zbiór niebywale prostych przepisów. Znajduje się w niej także lista produktów oraz nieocenione rady o tym, jak modyfikować przepisy, jakich zamienników używać i co zrobić, by nasze gotowanie w kuchni było naprawdę efektywne.  

Wydanie ma formę koło zeszytu. Bardzo dobrze się sprawdzi na blacie kuchennym tak, by być zawsze w zasięgu naszego wzroku. Cennym atutem jest także papier odporny na zabrudzenia i grube strony, które z pewnością posłużą długo, nawet jeśli będą często używane.  

Jeśli jesteś osobą, która chce wzbogacić swoją dietę (lub zbudować ją od podstaw) w odżywcze dania, nie musisz samodzielnie przygotowywać skomplikowanej strategii. Co więcej, nie musisz się martwić, że będziesz musiał spędzać w kuchni długie godziny, szukać w sklepach wyszukanych składników i jeść nielubiane, ale przecież zdrowe to jedno warzywo. Nowe Jadłospisy odżywcze w rękę i do dzieła!  

Nowe jadłospisy odżywcze, Agnieszka Złobińska, Mateusz Żłobiński, Salaterka 


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *