Słodkie tacosy

Składniki (na ok. 12 sztuk): 

  • 12 dużych truskawek 
  • 1 banan, brzoskwinia, morela lub inne owoce sezonowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 kiwi
  • opcjonalnie: ulubione masła orzechowe lub podobne

Tacos:

  • 150 g mąki kukurydzianej 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego (ja robię pół na pół) 
  • szczypta soli
  • 6 łyżek ciepłej wody 

Sposób przygotowania:

  1. Kiwi zmiksuj, dodając do niego oliwę z oliwek ‒ to będzie sos. 
  2. Owoce obierz, jeśli tego wymagają i pokrój w kostkę. Do ciepłych płatków, ale już po wyłączeniu ognia dodaj przyprawy i wymieszaj. 
  3. Przygotuj łódki do tacos zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podgrzej, a następie wsyp do nich różnego rodzaju owoce. 
  4. Podawaj polane kiwi sosem i posypane świeżymi ziołami. 

Tacos:

  1. Mąki i sól łączymy, dolewamy olej i zagniatamy. 
  2. Dodajemy po łyżce wody, bardzo dokładnie wyrabiając. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się lepić. 
  3. Schłodzoną masę formujemy w małe placki, pieczemy na patelni bez oleju z obu stron. 
  4. Gorące układamy „w łódeczkę”.

Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *