Solony karmel do popcornu i nie tylko

Och, przecież jest karnawał! Są imprezy, goście, spotkania albo po prostu ochota na dobry film. Zimowe wieczory i prószący śnieg ciągle jeszcze zachęcają do leniwego relaksu. Słodko słona przekąska, czyli klasyczny popcorn z dodatkiem, który z powodzeniem przyda się także do naleśników, gofrów i innych słodkości – nie tylko do dekoracji!

Składniki:

  • ok. 3/4 szklanki cukru (może być brązowy, brzozowy albo zwykły biały – jeśli tylko taki masz; jeśli zdecydujesz się na brązowy cukier, Twój karmel będzie nieco ciemniejszy)
  • ok. 3-5 łyżek ciepłej wody
  • 1-2 łyżki kremu kokosowego*
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki różowej soli
  • łyżeczka oleju kokosowego lub margaryny roślinnej

Wykonanie:

  1. Rozgrzej rondelek na palniku
  2. Wsyp cukier i czekaj aż zacznie się lekko rumienić. Nie mieszaj go, możesz delikatnie poruszyć garnkiem, żeby się nie przypalił (Cukier nie może się ani troszkę przypalić, bo wtedy karmel będzie gorzki i nie dobry!), im ciemniejszy chcesz uzyskać karmel tym dłużej musi stać na palniku.
  3. Cienkim strużkiem wlej ciepłą wodę, nie mieszaj, poczekaj aż zacznie się gotować (możesz delikatnie poruszyć garnkiem, żeby cukier się nie przypalił.
  4. Zdejmij gorącą mieszankę z palnika i delikatnie wmieszaj krem kokosowy.
  5. Podgrzewaj znów całość cały czas mieszając.
  6. Dodaj ekstrat waniliowy, sól i na koniec tłuszcz.
  7. Wymieszaj dokładniej i poczekaj aż nieco wystygnie. Dopraw solą, jeśli wolisz bardziej słoną wersję.

*Możesz też użyć stałej część mleczka kokosowego, im więcej go będzie, tym karmel będzie jaśniejszy i bardziej aksamitny.


Szukasz więcej przepisów na smaczne i proste roślinne dania? Zajrzyj do V maga!


O autorce:

Ma na imię Ela. Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Zapisz się na nasz newsletter!