fbpx

Stary piernik

Wchodzisz do kuchni tuż po świętach i nowym roku. Nagle Twój wzrok pada na spory kawałek świątecznego piernika. Hm… jest już trochę suchy i choć ciągle jadalny, to powiedzmy sobie szczerze – nie masz już ochoty na więcej kawy z kawałkiem piernikowego ciasta. Mnie się coś takiego przytrafiło i właśnie wtedy powstały te trzy przepisy – stary piernik zupełnie w nowej, pysznej odsłonie. To dobrze powitany nowy roku bez marnowania w kuchni. 

Tosty z piernika z dżemem: (na 2 tosty)

  • 2 kromki piernika po ok. 2-2,5 cm grubości każda
  • 1/3 szklanki roślinnego napoju typu mleko sojowe, migdałowe, etc.
  • skórka otarta z połowy pomarańczy 
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu 
  • szczypta kardamonu 
  • szczypta ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 
  • bułka tarta do obtaczania (opcjonalnie)
  • tłuszcz do smażenia 
  • ulubiona konfitura

Wykonanie:

  1. Napój roślinny delikatnie podgrzej, dodaj skórkę, przyprawy i wymieszaj. 
  2. Każdą z kromek zamocz w mieszance, potem możesz osypać ją bułką tartą, jeśli używasz. 
  3. Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. 
  4. Podawaj ciepłe z ulubioną konfiturą. 

Piernikowe kulki mocy

  • 200 g czerstwego piernika
  • 10 łyżek mleka
  • 10 łyżek płatków owsianych 
  • dojrzały banan
  • 2 łyżki mąki kokosowej 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli 
  • bakalie np. żurawina, morele (opcjonalnie) 
  • orzechy lub pestki do obtaczania (opcjonalnie)
  • szklanki pure z pieczonej dyni 
  • 500 ml napoju roślinnego (najlepiej sojowego)

Wykonanie:

  1. Piernik dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę – ok. 10 minut. 
  2. Kiedy piernik zmięknie, przekładamy go do blendera z ostrzem „S” dodajemy banana i miksujemy na gładką masę. 
  3. Do masy dodaj szczyptę soli, mąkę kokosową, kakao i płatki owsiane, odstaw pozwalając płatkom zmięknąć. W tym momencie dodajemy też pokrojone bakalie. 
  4. Jeśli masa jest zbyt miękka możemy dodać nieco płatków, zależy to od tego jaki był nasz piernik. 
  5. Formujemy kulki, które obtaczamy w siekanych orzechach, płatkach migdałów lub kokosie. 
  6. Najlepiej smakują schłodzone. 

Zupa owsiankowa z piernikowymi grzankami:

  • 2 kromki piernika
  • płatki owsiane i mleko roślinne w proporcji 1:2 
  • szczypta soli 
  • ulubione owoce i/lub dodatki do owsianki 

Wykonanie:

  1. Kromki piernika pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Włuż do nagrzanego do ok. 150 st. piekarnika na blasze wyłożonej papierem. 
  3. Trzymaj piernikowe grzanki aż zrobią się chrupiące – ok. 10 minut. Uwaga! Czas zależy od mocy piekarnika, „suchości” naszego piernika i wielkości kosteczek. Uważaj by nie spalić grzanek. 
  4. Płatki zalej mlekiem, zagotuj. Dodaj szczyptę soli i trzymaj na ogniu przez ok. 5-7 minut jeszcze. 
  5. Owsiankę zmiksuj na krem. 
  6. Podawaj udekorowaną piernikowymi grzankami i ulubionymi dodatkami – np. mrożonymi owocami.

Przepis na grzanki i tosty jest naprawdę do wykorzystania wśród większości wypieków bez kremów czy masy. Podobne kombinacje można zrobić z niemalże każdym ciastem typu „ucierane” jak biszkopty, keksy, babki a także ciastem drożdżowym. Zupełnym zaskoczeniem są natomiast kulki mocy, które nie odbiegają smakiem ani trochę od koleżanek przygotowywanych na bazie kasz czy bakalii. 

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!