fbpx
tacos na słodko

Wegańskie tacos na słodko

Prosty przepis na tacos z twistem – wegańskie tacos na słodko! Idealne na deser w upalny letni dzień lub jako zdrowa przekąska.

Składniki (na ok. 12 sztuk): 

  • 12 dużych truskawek 
  • 1 banan, brzoskwinia, morela lub inne owoce sezonowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 kiwi
  • opcjonalnie: ulubione masła orzechowe lub podobne

Tacos:

  • 150 g mąki kukurydzianej 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego (ja robię pół na pół) 
  • szczypta soli
  • 6 łyżek ciepłej wody 

Sposób przygotowania:

  1. Kiwi zmiksuj, dodając do niego oliwę z oliwek ‒ to będzie sos. 
  2. Owoce obierz, jeśli tego wymagają i pokrój w kostkę. Do ciepłych płatków, ale już po wyłączeniu ognia dodaj przyprawy i wymieszaj. 
  3. Przygotuj łódki do tacos zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podgrzej, a następie wsyp do nich różnego rodzaju owoce. 
  4. Podawaj polane kiwi sosem i posypane świeżymi ziołami. 

Tacos:

  1. Mąki i sól łączymy, dolewamy olej i zagniatamy. 
  2. Dodajemy po łyżce wody, bardzo dokładnie wyrabiając. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się lepić. 
  3. Schłodzoną masę formujemy w małe placki, pieczemy na patelni bez oleju z obu stron. 
  4. Gorące układamy „w łódeczkę”.

Autorka: Elżbieta Dudek

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!