Makaron Tofu teriyaki z warzywami

Finalny efekt tego przepisu daje nam kolorowy talerz pełen różnych struktur, kształtów i smaków. Dominująca słodycz łamie się z nutą kwasowości. Tofu teriyaki z powodzeniem nada się zarówno do lunchboxa jak i na przepyszną kolacje na wyjątkowe okazje. Chociaż, kto powiedział, że bez okazji nie można pozwolić sobie na nietypowe, mocne i wyraźne smaki?

Składniki (na 2 porcje):

  • kostka naturalnego tofu 
  • 1 marchewka
  • ok. 1/4 korzenia selera
  • papryczka chilli
  • szklanka fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • 3/4 szklanki czerwonej poszatkowanej kapusty
  • pół główki małego brokuła (opcjonalnie)
  • mała cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Marynata do tofu teriyaki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru

Sos teriyaki

  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Dodatkowo:

  • porcja ulubionego makaronu – najlepiej typu udon lub ryżowego przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • sezam lub czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój tofu w kostkę i zanurz w marynacie.
  2. Cebulę posiekaj w piórka, marchewkę zetrzyj na mandolinie na cienkie plasterki, seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach, papryczkę posiekaj.
  3. Kapustę poszatkuj, dodaj do niej ocet jabłkowy, sporą szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
  4. Połącz składniki na sos i pozostaw, żeby się przegryzł.
  5. Na rozgrzanej patelni usmaż tofu z odrobiną oleju. Z powodzeniem możesz w trakcie smażenia dolewać marynatę, która nie zdążyła wsiąknąć w tofu podczas marynowania.
  6. Kiedy tofu będzie gotowe, zdejmij go z patelni i przełóż na ręcznik papierowy bądź osobny talerz.
  7. Brokuły podziel na małe różyczki i wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody. Po tym czasie wyjmij warzywo i dołóż do tofu.
  8. Na tej samej patelni blanszuj cebulę, seler, marchewkę, fasolę i papryczkę do momentu, aż będą lekko miękkie, ale ciągle pozostanie wyczuwalna ich struktura i naturalny smak.
  9. Kiedy warzywa będą gotowe połącz je z tofu i brokułami, wymieszaj z makaronem.
  10. Przed podaniem posyp talerz czerwoną kapustą oraz polej sosem.

Dla podbicia smaku możesz danie posypać ziarnami sezamu białego, czarnego lub czarnuszki. Świetnie sprawdzą się także kiełki albo ulubione świeże zioła.

Więcej przepisów znajdziesz w najnowszym numerze V mag #miłość


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *