fbpx

Trywialne lody bananowo-ciasteczkowe z sosem dla dorosłych

Składniki na dwie porcje: 

  • 500 g mrożonych bananów
  • 3-4 łyżki mleczka kokosowego 
  • ⅓ szklanki pokruszonych ciasteczek korzennych 
  • 200 g mrożonych truskawek 
  • pół łodygi trawy cytrynowej lub skórka otarta z pół limonki (opcjonalnie) 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki mocnego alkoholu (amaretto lub rum będą najlepsze)

Wykonanie: 

  1. Banany wyciągnij z zamrażalnika, odstaw przynajmniej na 15 minut. 
  2. Truskawki z trawą włóż do rondelka. Postaw na małym ogniu. Pozwól im się podgrzać, puścić sos i gotować aż do momentu, kiedy nadmiar soku się zredukuje. 
  3. Kiedy truskawki zmienią się w gęsty sos, dodaj cukier, mieszaj, aż na nowo sos zacznie robić się gęsty. Teraz należy uważać, by się nie przypalił. 
  4. Dodaj do sosu alkohol. Wymieszaj i zdejmij z gazu. 
  5. Banany zmiksuj w mocnym blenderze razem z mlekiem kokosowym. Na koniec dodaj pokruszone ciasteczka. Wymieszaj. 
  6. Podawaj od razu polane sporą ilością truskawkowego sosu.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!