fbpx

Twarożek słonecznikowy z rzodkiewką i szczypiorkiem

Kiedy podjęłam się przygotowania twarożku ze słonecznika, moje nastawienie było bardzo sceptyczne. Zupełnie niepotrzebnie, bo dzięki cytrynie i jogurtowi smakuje bardzo autentycznie, a mój brat Kuba od razu zjadł prawie cały. 

Składniki:

  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki jogurtu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Słonecznik moczymy we wrzątku przez min. godzinę. Odcedzamy i umieszczamy w blenderze z sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi i wodą. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy posiekany szczypiorek, rzodkiewkę, jogurt, sól i pieprz. Jemy z pieczywem i świeżym ogórkiem.

Przepis pochodzi z foodbooka Karoliny Sobańskiej:

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!