Twarożek słonecznikowy z rzodkiewką i szczypiorkiem

Kiedy podjęłam się przygotowania twarożku ze słonecznika, moje nastawienie było bardzo sceptyczne. Zupełnie niepotrzebnie, bo dzięki cytrynie i jogurtowi smakuje bardzo autentycznie, a mój brat Kuba od razu zjadł prawie cały. 

Składniki:

  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki jogurtu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Słonecznik moczymy we wrzątku przez min. godzinę. Odcedzamy i umieszczamy w blenderze z sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi i wodą. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy posiekany szczypiorek, rzodkiewkę, jogurt, sól i pieprz. Jemy z pieczywem i świeżym ogórkiem.

Przepis, wstęp i zdjęcie pochodzi z foodbooka Karoliny Sobańskiej:

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *