Warzywne galette

Znacie to uczucie, kiedy trzeba przygotować coś naprawdę ekstra naprawdę szybko? Zrobienie warzywnego galette zajmie Wam mniej niż 15 minut, a wyśmienita kolacja jest gwarantowana. W dodatku do środka nie potrzebujecie ani dużo ani wyszukanych składników, najlepiej sprawdzą się te korzenne, jak marchew, pietruszka, ziemniaki, buraki czy korzeń selera.  Kompozycja i finalny smak zależy tylko do Ciebie i Twojej lodówki. 

Składniki: 

  • 1/2 kostki wegańskiego masła lub 125 g margaryny roślinnej 
  • 3 łyżki mąki gryczanej 
  • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej 
  • 3 łyżki mąki krupczatki 
  • 4-5 łyżek zimnej wody 
  • szczypta soli 
  • ok. 1 szklanki poszatkowanych warzyw  
  • 2 łyżki oleju
  • zioła, przyprawy – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Zimną margarynę (lub wegańskie masło) szybko zagnieć z mąką i wodą. Ostaw do lodówki, a najlepiej do zamrażarki. 
  2. Warzywa (np. marchew, buraka, ziemniaka, pietruszkę) poszatkuj na mandolinie w cienkie plasterki. Wymieszaj dokładnie w misce z olejem i ulubionymi przyprawami. 
  3. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na koło. Na środku ułóż warzywa. Boki delikatnie zagnij do środka zostawiając otwartą przestrzeń po środku. 
  4. Delikatnie przesuń placek na blachę. Piecz ok. 20 minut (na złoty kolor) w tem. 180 st. C. 
  5. Podawaj ciepłe z ziołami, domowym sojonezem lub ulubionymi sosami. 

Oczywiście możecie też ciasto zrobić wyłącznie z białej mąki, ale w wytrawnej wersji szczególnie cennym będzie przemyceniem trochę zdrowszych ziaren. Warzywa, które nie zmieszczą się do galette możecie upiec potem w piekarniku i cieszyć się zdrową porcją warzywnych chipsów.

Jeśli do ciasta dodacie łyżkę cukru pudru, a do środka owoce (np. jabłka lub gruszki) – macie popisowy deser błyskawiczny. Przekonałam?


Dalej głodni? Więcej przepisów znajdziecie w V magu!


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *