Za nami pierwsza edycja Bioweekendu

Za nami pierwsza edycja Bioweekendu – pierwszy w Polsce weekend poświęcony biowellness i slow life odbył się 22-23 czerwca w Hotelu Dębowym Biowellness & SPA w Bielawie. Goście z całego kraju przyjechali, by poznać bliżej przepiękne Góry Sowie i w cudownych okolicznościach przyrody posłuchać wykładów i wziąć udział w warsztatach. 

Obsługa hotelu bardzo ciepło przyjęła wszystkich uczestników, czekały na nas mapki hotelu i harmonogram zajęć. Zaczęliśmy od warsztatów z kuchni wegańskiej z charyzmatyczną Katarzyną Gubałą. Wspólnie przygotowaliśmy roladki z cukinii z humusem z fasoli oraz kulki mocy. Próbowaliśmy również smaków przeróżnych mlek roślinnych oraz superfoods. Następnie wybraliśmy się na część targową, gdzie wystawiali się producenci ekologicznej żywności, czy kosmetyków naturalnych. Po pysznym lunchu w hotelowej restauracji (obłędna zupa krem z kalarepy!), Łucja, nasza Redaktor Naczelna, poprowadziła wykład nt. życia bez przesady. W międzyczasie w innych salach i budynkach hotelu odbywały się m.in. wykłady nt. ajurwedy, zajęcia jogi, czy warsztaty z przygotowania własnych kosmetyków. Piękna pogoda zachęcała do spacerów – więc wraz z Kasią Gubałą wybraliśmy się na spacer po hotelowym parku w poszukiwaniu jadalnych chwastów i ziół. Spróbowaliśmy podagrycznika i krwawnika, wąchaliśmy pietruszkę, oglądaliśmy malutki jarmuż. Kasia przygotowała przepyszne pesto z podagrycznika i orzechów – kto by pomyślał, że takie pyszności można znaleźć na każdym trawniku?!

Po dniu pełnym wrażeń zasłużyliśmy na odpoczynek, postanowiliśmy więc skorzystać z sauny. Podczas Bioweekendu każdego dnia odbywało się aż 8 różnych rytuałów saunowych prowadzonych przez sauna mistrzów. Prosto z sauny można wskoczyć do pięknego biostawu,  a po wszystkim położyć się na leżance wypełnionej wiórami limby gwarantującej relaks absolutny.  Jak to bywa po wyjściu z wody, nabraliśmy ochotę na coś do jedzenia. Hotel Dębowy ma w karcie wiele opcji wegetariańskich oraz kilka wegańskich,  a nawet opcje bezglutenowe, więc każdy może się tam najeść do syta.

W drugi dzień weekendu porozciągaliśmy się podczas zajęć jogi z Kasią i wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych z Pawłem z firmy Mleczni Bracia. Wypoczęci i najedzeni uzyskaliśmy potwierdzenie od dyrektor Hotelu Dębowego, Karoliny Sochaj, że w przyszłym roku na pewno odbędzie się kolejna edycja Bioweekendu. Nie możemy się doczekać!

Zdjęcia pochodzą ze strony Hotelu Dębowego.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *