fbpx

Wegańska polenta po włosku

W wakacyjnej podróży przenosimy się do ukochanych Włoch. Dziś proste i szybkie danie włoskiej kuchni ludowej – wegańska polenta. Podamy ją z zielonymi warzywami, ale tak naprawdę wegańska polenta ma tak uniwersalny smak, że będzie wspaniałym i niskokalorycznym dodatkiem do wielu potraw serwowanych o różnych porach dnia. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efektem możemy cieszyć się nie tylko podczas domowych posiłków, ale także w lunchboxach zabieranych do pracy i na wycieczki. Czy nie brzmi to zatem jak przepis na idealne danie na lato? 

Składniki:

(na 2 porcje) 

  • 100 g kaszki kukurydzianej 
  • 300 ml wody 
  • 2 łyżki płatków drożdżowych 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka oliwy 

Dodatkowo do wersji z zielonymi warzywami: 

  • 1 cebula dymka
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 5-6 sztuk szparagów*
  • ½ młodej cukinii 
  • garść młodego groszku cukrowego*
  • garść dowolnych grzybów*
  • ok. 1 szklanka liści szpinaku lub botwinki*
  • 2 łyżki oliwy 

* proporcje są przybliżone, a ich wahania nie będą miały znaczenia w finalnym powodzeniu dania – dobierzcie takie ilości, jakie macie pod ręką i lubicie 🙂 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę, dodając do niej nieco soli.
  • Kaszę potrzebną na wegańską polentę wymieszaj z płatkami drożdżowymi.
  • Do gotującej się wody wsypuj kaszę, energicznie ją mieszając – to bardzo ważne, by nie zrobiły się grudki. Gotuj ją przez ok. 1 minutę, do czasu aż mocno zgęstnieje. Następnie wyłącz palnik. 
  • Ciepłą masę przelej do niewysokiego naczynia, które wcześniej delikatnie posmaruj oliwą. Wyrównaj i odstaw do wystygnięcia. 
  • Warzywa umyj, podziel na mniejsze części: cebulę posiekaj w piórka, czosnek w drobną kosteczkę, cukinię pokrój na małe kawałki, szparagi podziel na kilka części, szpinak porwij na mniejsze części itp. 
  • Na oliwę wrzuć cebulkę, przesmaż chwilę, a następnie dodawaj warzywa od najtwardszych. Przesmażaj na średnim ogniu, mieszając raz po raz. 
  • Na koniec dodaj szpinak i czosnek. Przesmaż jeszcze chwilę. 
  • Polentę pokrój na kawałki. Możesz ją także zgrillować. 
  • Podawaj wegańską polentę z warzywami na ciepło lub na zimno. 

Inspiracje na dania z wegańską polentą po włosku: 

  • polentę można przygotować w dowolnej ilości. Jednak najlepsze proporcje dla wegańskiej polenty w wersji stałej to 3 części wody do 1 części kaszki. 
  • wegańska polenta uda się także z mąki kukurydzianej. Pamiętaj jednak o tym, że trzeba będzie dokładniej i pewnie nieco dłużej ją mieszać. 
  • wegańskiej polenty wcale nie musisz przelewać do osobnego naczynia, jeśli nie zależy ci na pięknym kształcie dania. W takiej sytuacji warto do gotującej się wody dodać łyżkę oliwy, by w daniu pojawiła się minimalna ilość tłuszczu – dzięki temu będzie smaczniejsze. 
  • jeśli zrezygnujesz z płatków drożdżowych, nic się nie stanie. Jednak dodając je, danie zyska słono-serowy posmak. Możesz też użyć dowolnego wegańskiego sera twardego, który będzie w stanie się rozpuścić.
  • wegańską polentę można zrobić także na słodko – możesz wtedy zmniejszyć ilość płatków drożdżowych lub z nich zrezygnować i przygotować słodkie dodatki – np. owocowy sos z truskawek i oliwy z oliwek, sos z mrożonych owoców albo po prostu dorzucić pokrojone owoce i trochę orzechów lub łyżkę granoli, np. tej z naszego przepisu

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!