Wegańskie pączki na Tłusty Czwartek

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka cukru kryształu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka spirytusu/wódki
  • ok. 200 g ulubionego dżemu
  • olej do smażenia – ok. 1 l
  • cukier puder lub lukier do dekoracji
wegańskie pączki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn – mleko lekko podgrzej (do około 30-40 stopni), w misce skrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 1-2 łyżki mąki, a następnie dolej odrobinę mleka i dokładnie wymieszaj, aby składniki utworzyły razem jednolitą gęstą masę.
  2. Posyp wierzch rozczynu odrobiną mąki, przykryj wierzch miski ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie do wyrośniętego rozczynu przesiej pozostałą mąkę i cukier puder, dodaj resztę mleka oraz sól i spirytus, i wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, będzie odstawać od ścianek miski/stolnicy i nie będzie klejące (można ew. podsypać małą ilością mąki).
  3. Pod koniec wyrabiania dodaj olej i wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut (to ważne aby tłuszcz dodać pod koniec, ponieważ dodanie go na początku utrudnia wytworzenie glutenu).
  4. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, a tę przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny (dobrze w tym czasie ok. 2-3 razy uderzyć w ciasto pięścią lub nakłuć palcami aby je odgazować).
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na ok. 1 cm grubości. Szklanką wykrawaj porcje ciasta i od razu układaj je w odstępach na stolnicy posypanej mąką. Tak przygotowane porcje ciasta pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  6. Rozgrzej olej do temp. ok. 160 stopni i na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pączki – maksymalnie 3 na raz, aby zbytnio nie obniżać temperatury.
  7. Smaż pączki ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż osiągnąć złoto-brązowy kolor. Usmażone pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  8. Pozostaw do wystudzenia, a następnie za pomocą szprycy nadziej pączki dżemem (jeśli dżem zawiera kawałki owoców najlepiej go zblendować na gładką masę, aby łatwiej przeszedł przez szprycę).
  9. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem lub polej lukrem.

Przepis pochodzi z archiwalnego numeru V maga (02/2017).

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *