Weganizacja diety śródziemnomorskiej – kierunek Fuerteventura!


W Wyspach Kanaryjskich ujmujące jest naturalne tempo z jakim płynie życie ich mieszkańców. Nacisk na wartości rodzinne, towarzyskie i kulinarne w jednocześnie niezaprzeczalnie swobodnym trybie to chyba kwintesencja „życia bez przesady”. Jadąc tam co roku, wielką radość sprawia mi obserwowanie tamtejszych relacji między ludźmi. Harmonia przeplatana mocą charakterów i silną potrzebą wspólnego celebrowania spotkań i uroczystości przy stole toruje drogę wyrazistej kuchni śródziemnomorskiej. Ta z kolei znakomicie adaptuje się do diety roślinnej, bo jak się okazuje, wiele z tradycyjnych przepisów tego archipelagu może być podane w całkowicie wegańskiej wersji! Zatem, jeśli w pobliżu masz jakieś dobre hiszpańskie wino, sok pomarańczowy czy ostatecznie sklep z takowym, serdecznie polecam sięgnąć po relaksacyjnego łyka i zapraszam w kulinarną przygodę po jednej z siedmiu Wysp Kanaryjskich, tej wietrznej: Fuerteventury.   

By ustalić, że na Fuerteventurze nie jest trudno zaspokoić apetyt w oparciu o dietę roślinną, pozwólcie napomnknąć tu o niebudzących wątpliwości wysokich temperaturach, dzięki którym rośliny nabierają głębokich smaków przez cały rok, a ich dojrzałość sprawia, że dania znakomicie obchodzą się bez dodatków odzwierzęcych. Słońce w parze z morską bryzą rosząca tę podłużną wyspę z każdej strony to prawdziwie sprzyjająca kombinacja oraz dobitny argument na bezzwłoczne rezerwowanie biletów lotnicznych.    

Kultura wege jest tu niespodziewanie dobrze rozwinięta; w niemalże każdym większym sklepie znajdziecie asortyment produktów bio, a i po drodze na plażę czy idąc deptakiem, nie umknie Wam wiele kawiarni ze słodkimi, wegańskimi wypiekami, pełnoziarnistym pieczywem czy kawą z mlekiem sojowym…   

Warzywa

Jako pierwsza pod lupę idzie rozmaitość lokalnych warzyw takich jak słodkie zielone pomidory, opiewające legendą ziemniaki gotowane w mundurkach i soli (serwowane z naturalnie wegańskim sosem mojo!), szczególnie pokaźne cukinie czy wzbudzające emocje ostre papryczki del Padron. Wszystkie bez wątpienia brylują na kanaryjskich stołach w towarzystwie dobrego pieczywa z kminkiem. Wariacje liści sałat przeplatanych awokado, ogórkami, kukurydzą i cebulą to dodatek do dań w większości domów, a wspólne krojenie melonów na deser i jedzenie ich prosto „z noża” jest wręcz wszechobecne.  

Dania główne

Idąc nurtem dań głównych, szczególnie dobre wrażenie robi na mnie akcentowanie warzyw i strączków w posiłkach. Nieobce są tu wszelkiego rodzaju gulasze warzywne z ryżem i ciecierzycą, zupy z soczewicą i ziemniakami, czy fabada z białej fasoli, która w wersji wegańskiej z powodzeniem doprowadzi Wasze kubki smakowe do szaleństwa.  

Moja rodzina na medal organizuje późne lunche i kolacje, nierzadko w postaci paelli warzywnej czy wege zup i sałatek, a te często zwieńczane są wegańskim brownie lub ciastem bananowym z obfitą ilością lokalnych trunków i latynoskich dźwięków! Produktów spożywczych jest cała gama, zatem jeśli chcielibyście korzystać z życia wyspy jak miejscowi, nie powinno być problemem ani ugotować, ani upiec, ani już na pewno wpałaszować porcji tych dobrodziejstw na balkonie swojego apartamentu. Oliwa, czosnek, cebula, do tego liście laurowe, wędzona papryka, pomidory, jakieś warzywa i trochę zachodzącego słońca to tak naprawdę wszystko czego potrzeba do udanej kolacji.  

Owoce

Wyspa geograficznie położona jest w regionie Afryki Północnej, której klimat daje o sobie znać chociażby w zmianie apetytu i tendencij do wybierania raczej lekkich, soczystych produktów. Grzechem byłoby z tej racji nie wspomnieć o naturalnie występującym tu wachlarzu owoców jak na przykład papaja, mango, granat czy figa, które są na wyciągnięcie ręki – wystarczy zerwać z drzewa albo krzaka. W przypadku „kolczastych gruszek”, które to słownik języka polskiego niewinnie tłumaczy jako opuncja, powiem tylko, że warto zaryzykować w imię przygodowych eksploracji. Nie łapcie jednak za nie otwartą ręką, oszczędzicie sobie paru dni wyciągania z dłoni niewidzialnych igiełek tego kusicielskiego kaktusa. Kolega opowiadał.     

Dla tych z Was mniej zainteresowanych podkradaniem owoców z pozornie niczyich drzew, w świetnie zaopatrzonych supermarketach prym wiodą również małe kanaryjskie banany, pękate arbuzy oraz tak soczyste hiszpańskie pomarańcze, że powieki mróżyć. A więc śniadanie z głowy. Alternatywy? Dla rządnych nowych doświadczeń smakowowych, proponuję gofio. Ta tajemnicza mikstura prażonych zbóż i niektórych roślin strączkowych w postaci mąki dodawana do dań wytrawnych jak i deserów, to bez wątpienia moja absolutna słabość. Podczas chłodniejszych poranków, biorę kubek mleka z miarką gofio, i z pomrukiem oddaję się rozpływającym się w buzi grudkom tego przysmaku!   

Całokształt

Dogmatem kanaryjskiej obyczajowości jest po prostu radość z życia. Tyczy się to zarówno sączenia wina wokół po brzegi wypełnionego, ceramicznego pieca na tarasie, jak i leżenia na ręczniku i zajadania się świeżym mango, machając nogą i zakrywając wzrok przed słońcem na którejś z rajskich plaż. Jakkolwiek wolicie spędzać wakacje, nastrój Kanaryjczyków na pewno się udziela, czas wolniej płynie, a Wy macie nieodparte wrażenie, jakbyście znaleźli się poniekąd w przeszłości. 

Na koniec, kiedy już dostatecznie zobrazujecie sobie ten reportaż, powycieracie buzie i odpalicie skyscannera, serdecznie zachęcę Was również do zgłębienia wiedzy na temat historii i tajemnic wyspy, jej fauny i flory oraz znakomitych warunków do sportów wodnych. Wyjazdu, powiem śmiało, nie pożałujecie! A i na lato wcale nie trzeba czekać 🙂


Autorka: Anna R. Majek

Mieszkająca w Szkocji wegetarianka-prawie-weganka, współlokatorka czarnego kota i hiszpańskiego męża. Popisowo zarządzam chaosem kuchennym, paprząc przy tym książki kucharskie i śmiejąc się z siebie gromko. Szukam niezwykłości w rzeczach zwykłych uporczywie dowodząc, że nasza rzeczywistość całkowiecie zależy od tego jak na nią patrzymy. Lubię szminki.
Na Instagramie można mnie znaleźć jako @bananove


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *