W powietrzu czuć już wiosnę. Coraz bardziej na nią czekamy. Zamiast o ciężkich gulaszach i zimowych, rozgrzewających zupach, powoli zaczynamy myśleć o lżejszych smakach, delikatnych sałatkach i owocowych koktajlach. Ale jak poradzić sobie na przednówku, kiedy głód wiosny jeszcze tak wielki, a natura dopiero się budzi? Kombinować z tego, co jest. 🙂
Dzisiejszy przepis to zaproszenie wiosny do naszej kuchni. Wiosenna sałatka z kruchymi ciasteczkami i dressingiem bazyliowym składa się z czterech części.
Pierwszą stanowią kruche, wytrawne ciasteczka z dodatkiem siemienia lnianego i pestek dyni. Oprócz walorów smakowych i chrupkiego akcentu sprawiają, że sałatka jest bardziej sycąca. Drugi element to serek z tofu, który dodaje potrawie przyjemnego, kremowego akcentu. Spełnia taką rolę jak na przykład ser feta w tradycyjnej sałatce greckiej. A w połączeniu z trzecim elementem, charakternym sosem bazyliowym, nabiera niezwykłej mocy. Ten sos to absolutnie niezbędny składnik sałatki, dodaje jej mocy i pięknego koloru. Polecam przygotować od razu podwójną porcję, schować do lodówki i dodawać do świeżych warzyw – czyli czwartego elementu naszej sałatki. Wykorzystałam liście młodego szpinaku, rukolę, kiełki i marchewkę, ale możesz dodać tu warzywa, które akurat masz w domu. Warto także zabawić się formą: marchewkę można zamienić w piękne wstążki za pomocą spiralizera lub zwykłą obieraczką zetrzeć na cienkie paseczki. Pamiętaj, że właśnie ten czwarty element to pole do popisu – z każdym tygodniem na ryneczkach będą pojawiały się kolejne i będzie coraz bardziej kolorowo. To jak? Witasz wiosnę warzywami?

Kruche ciasteczka (25 sztuk):
- 20 g pestek dyni
- 20 g siemienia lnianego
- 80 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 90 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
- Pestki dyni i siemię lniane upraż na suchej patelni.
- W misce wymieszaj suche składniki, dodaj podprażone ziarna, oliwę i wrzątek. Zagnieć jednolite ciasto, w razie konieczności dodając więcej wody. Odstaw na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 200˚C (pieczenie góra – dół). Ciasto rozwałkuj na 3-4 mm grubości. Wytnij ciasteczka i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz 10 – 15 minut, do czasu, aż będą rumiane.
- Z tego ciasta możesz również upiec chrupiące podpłomyki: wystarczy, że ciasto rozwałkujesz trochę cieniej i usmażysz na suchej patelni. Metoda z pieczeniem w piekarniku zaoszczędzi Ci trochę czasu, ponieważ nie trzeba pilnować każdego podpłomyka na patelni.
Serek z tofu:
- 180 g naturalnego tofu
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 5 łyżek wody z kiszenia ogórków (można zastąpić sokiem z kiszonej kapusty, ewentualnie sokiem z cytryny)
- sól
Sposób przygotowania:
- Tofu zblenduj bardzo dokładnie z wodą spod ogórków i płatkami drożdżowymi. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj więcej soku.
- Dopraw do smaku solą i przełóż do lodówki.
- Serek najlepiej przygotować dzień przed komponowaniem sałatki, żeby składniki dobrze się “przegryzły”. Jeżeli nie masz jednak tyle czasu odstaw serek chociaż na pół godziny.
Dressing bazyliowy:
- duży pęczek świeżej bazylii
- 40 g oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki syropu z agawy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Bazylię (razem z łodygami) dokładnie zblenduj z oliwą, sokiem z cytryny i syropem z agawy.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do podania:
- 3 garście młodego szpinaku
- 3 garście rukoli
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 2 marchewki
Sposób przygotowania:
- Na talerzach rozłóż szpinak, rukolę i kiełki.
- Marchewkę zetrzyj na spirale (za pomocą spiralizera) lub na cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodaj do zielonych składników.
- Na każdą porcję warzyw nałóż serek i polej sosem bazyliowym.
- Podawaj z kruchymi ciasteczkami.