fbpx

Wiosenna sałatka z kruchymi ciasteczkami i dressingiem bazyliowym

W powietrzu czuć już wiosnę. Coraz bardziej na nią czekamy. Zamiast o ciężkich gulaszach i zimowych, rozgrzewających zupach, powoli zaczynamy myśleć o lżejszych smakach, delikatnych sałatkach i owocowych koktajlach. Ale jak poradzić sobie na przednówku, kiedy głód wiosny jeszcze tak wielki, a natura dopiero się budzi? Kombinować z tego, co jest. 🙂

Dzisiejszy przepis to zaproszenie wiosny do naszej kuchni. Wiosenna sałatka z kruchymi ciasteczkami i dressingiem bazyliowym składa się z czterech części.
Pierwszą stanowią kruche, wytrawne ciasteczka z dodatkiem siemienia lnianego i pestek dyni. Oprócz walorów smakowych i chrupkiego akcentu sprawiają, że sałatka jest bardziej sycąca. Drugi element to serek z tofu, który dodaje potrawie przyjemnego, kremowego akcentu. Spełnia taką rolę jak na przykład ser feta w tradycyjnej sałatce greckiej. A w połączeniu z trzecim elementem, charakternym sosem bazyliowym, nabiera niezwykłej mocy. Ten sos to absolutnie niezbędny składnik sałatki, dodaje jej mocy i pięknego koloru. Polecam przygotować od razu podwójną porcję, schować do lodówki i dodawać do świeżych warzyw – czyli czwartego elementu naszej sałatki. Wykorzystałam liście młodego szpinaku, rukolę, kiełki i marchewkę, ale możesz dodać tu warzywa, które akurat masz w domu. Warto także zabawić się formą: marchewkę można zamienić w piękne wstążki za pomocą spiralizera lub zwykłą obieraczką zetrzeć na cienkie paseczki. Pamiętaj, że właśnie ten czwarty element to pole do popisu – z każdym tygodniem na ryneczkach będą pojawiały się kolejne i będzie coraz bardziej kolorowo. To jak? Witasz wiosnę warzywami?

Kruche ciasteczka (25 sztuk):

  • 20 g pestek dyni
  • 20 g siemienia lnianego
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 90 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Pestki dyni i siemię lniane upraż na suchej patelni.
  2. W misce wymieszaj suche składniki, dodaj podprażone ziarna, oliwę i wrzątek. Zagnieć jednolite ciasto, w razie konieczności dodając więcej wody. Odstaw na 15 minut. 
  3. Piekarnik rozgrzej do 200˚C (pieczenie góra – dół). Ciasto rozwałkuj na 3-4 mm grubości. Wytnij ciasteczka i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz 10 – 15 minut, do czasu, aż będą rumiane.
  4. Z tego ciasta możesz również upiec chrupiące podpłomyki: wystarczy, że ciasto rozwałkujesz trochę cieniej i usmażysz na suchej patelni. Metoda z pieczeniem w piekarniku zaoszczędzi Ci trochę czasu, ponieważ nie trzeba pilnować każdego podpłomyka na patelni.

Serek z tofu:

  • 180 g naturalnego tofu
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 5 łyżek wody z kiszenia ogórków (można zastąpić sokiem z kiszonej kapusty, ewentualnie sokiem z cytryny)
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Tofu zblenduj bardzo dokładnie z wodą spod ogórków i płatkami drożdżowymi. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj więcej soku.
  2. Dopraw do smaku solą i przełóż do lodówki.
  3.  Serek najlepiej przygotować dzień przed komponowaniem sałatki, żeby składniki dobrze się “przegryzły”. Jeżeli nie masz jednak tyle czasu odstaw serek chociaż na pół godziny.

Dressing bazyliowy:

  • duży pęczek świeżej bazylii
  • 40 g oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki syropu z agawy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bazylię (razem z łodygami) dokładnie zblenduj z oliwą, sokiem z cytryny i syropem z agawy.
  2. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do podania:

  • 3 garście młodego szpinaku
  • 3 garście rukoli
  • 1 garść kiełków rzodkiewki
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania:

  1. Na talerzach rozłóż szpinak, rukolę i kiełki.
  2. Marchewkę zetrzyj na spirale (za pomocą spiralizera) lub na cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodaj do zielonych składników.
  3. Na każdą porcję warzyw nałóż serek i polej sosem bazyliowym.
  4.  Podawaj z kruchymi ciasteczkami.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!