fbpx

Wrapy z grillowanymi warzywami

Składniki na 4 wrapy: 

  • 4 pszenne tortille
  • ½ szklanki ugotowanego ryżu
  • guacamole (1 dojrzałe awokado, sok z 1 cytryny, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 1 czosnek, sól, pieprz)
  • pół kostki wędzonego tofu
  • pół batata
  • pół papryki czerwonej
  • pół cukinii
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek, sos sojowy, sól, pieprz ziołowy, kolendra, szczypta chili

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój batata i cukinię w plasterki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki. Tofu pokrój na 4 kawałki. Warzywa i tofu umieść w misce i zalej marynatą zrobioną z oliwy z oliwek, sosu sojowego, soli, pieprzu ziołowego, szczypty chili, mielonej kolendry. Tak przygotowane warzywa razem z sosem wylej na grillową patelnię i smaż po kilka minut z dwóch stron.
  2. Tortille zwilż odrobiną wody i podgrzej z dwóch stron na rozgrzanej patelni. 
  3. Kiedy warzywa będą gotowe, na blacie rozłóż tortille. Umieść na nich odrobinę ryżu, guacamole, warzywa i zwiń. 
  4. Smacznego!

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!