fbpx

Wszystkie smaki tofu

Recenzja "Tylko Tofu", Amelia Wasiliev, Wydawnictwo Buchmann

Najnowsza książka Amelii Wasiliev Tylko tofu bardzo apetycznie i kreatywnie udziela odpowiedzi na jedno z tych nurtujących pytań: Skąd weganie czerpią białko? Okazuje się, że nawet tak neutralny w swoim wyglądzie, smaku i zapachu produkt jak tofu może grać pierwszoplanową rolę w wielu daniach. Co więcej, można je przyrządzić na blisko 70 sposobów i kusząco zaprezentować w towarzystwie kolorowych warzyw, owoców i orientalnych sosów. Jeśli jeszcze nie jesteś przekonana, czy tofu jest dla ciebie lub nie wiesz, jak sprawić, by nabrało wyrazistego smaku, ta książka rozwieje wszystkie wątpliwości.

Amelia w swojej książce w całości poświęconej tofu – zwanym czasem wegańskim twarogiem lub serkiem sojowym – podpowiada, jak je prawidłowo przygotować, odcisnąć z wody i przyrządzić na rozmaite sposoby: piekąc, grillując, blendując. Ten niepozorny produkt z nasion soi, który najczęściej kojarzymy w postaci jasnego bloczku, występuje jeszcze w kilku innych odmianach. Tofu jedwabiste idealnie nada się do słodko-wytrawnego deseru, sosu lub azjatyckiej zupy. Twarde pokrojone w kostkę sprawdzi się jako błyskawiczna przekąska lub dodatek do kolorowej buddha bowl. Z kolei z cienkich plasterków smażonego tofu (tzw. abura-age) można zrobić pomysłową sakiewkę z nadzieniem z ryżu i marynowanych warzyw. 

Jedną z najbardziej kuszących propozycji zaprezentowanych w książce jest przepis na tosty francuskie z bananem i syropem klonowym (gdzie tofu pełni rolę pieczywa). A miłośników nietuzinkowych deserów na pewno zaintryguje pomysł na panna cottę z tofu i karmelizowaną nektarynką. 

Tylko tofu zaskakuje swoją minimalistyczno-estetyczną formą. Nie dość, że każdy przepis jest prosty (przygotowanie zajmuje od 10 do 25 minut), to ilustrują go dwa zdjęcia w konwencji “przed/po”, czyli niemal artystyczna kompozycja ze składników oraz finalny efekt w postaci apetycznego dania. Na surowo, słodko, słono: mnogość zastosowań tofu i pomysłowe przepisy sprawią, że od razu zechcesz pobiec do pobliskiego warzywniaka lub sklepu z azjatycką żywnością. Do podjęcia kulinarnych wyzwań może zachęcić też fakt, że tofu jest źródłem aż 9 niezbędnych aminokwasów oraz wapnia, selenu, omega-3 i miedzi. Ta urocza książka powinna przekonać każdego do dopisania tofu do codziennej listy zakupów. Tym bardziej, że jest to bardzo wdzięczny produkt, którego nie popsuje nawet amator kuchni.

Amelia Wasiliev, Tylko Tofu, Wydawnictwo Buchmann

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!