Zapiekanka z cukinią

Składniki: 

„Mielone” vegan

  • 2 słoiki ciecierzycy
  • cebula
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka, czosnek granulowany

Warstwa pieczarkowa

  • 500 g pieczarek
  • krojone pomidory z puszki
  • słoik kukurydzy
  • sól, pieprz

Sos

  • 250 ml śmietanki sojowej
  • 200 g sera typu mozzarella
  • sól, czosnek granulowany

Pozostałe składniki

  • 3-4 cukinie
  • makaron lasagne
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie pokrój w paski.
  2. Zblenduj na gładką masę: ciecierzycę, cebulę, siemię lniane, wodę, sól, pieprz, wędzoną paprykę i czosnek.
  3. Pieczarki pokrój w talarki, dodaj do nich odsączone pomidory i kukurydzę, a następnie przypraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Formę delikatnie posmaruj olejem.
  5. Zacznij układać warstwy zapiekanki: cukinia, warstwa pieczarkowa, makaron, „mielone” vegan, cukinia
  6. Zapiekankę włóż do piekarnika na ok. 40-45 min. w 180 °C.
  7. Podgrzej śmietankę sojową z serem, a następnie dopraw sos solą i czosnkiem.
  8. Polej gorącą zapiekankę sosem. Możesz włożyć ją jeszcze do piekarnika, ale nie jest to konieczne.

/ Anna Tywonek

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *