fbpx

Zapowiedzi książkowe – czerwiec

Istnieje takie zjawisko jak znudzenie serialami. Nawet tymi bardziej ambitnymi. Niektórzy pewnie zdążyli znudzić się też odwiedzaniem wszystkich wystaw muzealnych online, a nawet spektaklami teatralnymi. Tymi przed ekranem rzecz jasna. Nie słyszałam, żeby do takiej nudy doszło na polu książkowym. I całe szczęście! Dzięki temu nasz kącik może wciąż działać, a my nadal chcemy informować was o interesujących tytułach, które niedługo ukażą się na rynku. 

Jak przestać się bać. Dla introwertyków, nieśmiałych i tych, którzy odczuwają lęk społeczny 
Ellen Hendriksen
Wydawnictwo Feeria
Data premiery: 3 czerwca

Wydawca na końcu zapowiedzi podsumowuje, że „nic się nie zmieni. I wszystko się zmieni”. Te dwa zdania dobrze oddają główny cel autorki. Nie jest to poradnik, który ma na celu zmienić czytelnika w nową, przebojową osobę, która dawną, zalęknioną zostawi daleko w tyle. Dobrze wiemy, że ta metoda bardzo rzadko się sprawdza. Zazwyczaj czytamy motywujące słowa, ale po skończeniu lektury odkładamy zarówno książkę, jak i jakiekolwiek chęci zmiany na półkę, bo porady nas przerastają. Ellen Hendriksen, psycholożka kliniczna, która na co dzień pomaga ludziom wyzwolić się z lęku społecznego, chce, żeby każdy zalękniony swój lęk poznał, a potem… zabrał go ze sobą. W Jak przestać się bać znajdziesz konkretne wskazówki oparte na najnowszej wiedzy i doświadczeniu autorki. Oswajanie się ze swoich strachem stanie się częścią procesu przezwyciężania lęku. 

Roślinna kuchnia polska 
Ida Kulawik
Wydawnictwo Dwie Siostry
Data premiery: 17 czerwca

Każdego weganina, po zachwycie nad nowymi roślinnymi przepisami, dopada taki moment, że zjadłby polski, niedzielny obiad. Albo maminą pomidorową z makaronem lub babcine pierogi ruskie. Czasami ochota idzie o wiele dalej i wtedy chce się zjeść kaszankę, wątróbkę, flaki czy bigos. Nie ma w tym nic złego. Trzeba jednak wiedzieć, jak to wszystko zweganizować. Ida Kulawik rozumieje tę potrzebę jak nikt inny, dlatego przychodzi na ratunek spragnionym tradycyjnych smaków weganom ze swoją nową książką. Roślinna kuchnia polska to sto tradycyjnych polskich potraw w wersji wegańskiej. Roślinnie, prosto, szybko i zdrowo.

Roślinna kuchnia rodzinna 
Olga Smile, Weronika Smile
Wydawnictwo Zwierciadło
Data premiery: 17 czerwca

Kolejna książka kulinarna Olgi Smile to wydanie rodzinne. Nie dlatego, że jedzeniem z tych przepisów naje się cała rodzina. To książka na ratunek rodzicom, których dziecko oświadcza, że przechodzi na dietę wege! Autorka proponuje rodzinne rozwiązanie tej sytuacji, bez zostawiania swojego podopiecznego na lodzie – wspólne gotowanie z nastolatkiem. W książce znajdziemy zestaw przepisów dla rodziny. Gotowanie razem, ale osobno. Jedna baza, z której dziecko przygotuje proste i szybkie potrawy, a rodzic bardziej czasochłonne i urozmaicone dania wege. Sytuacja win-win, w której syn lub córka otrzymują lekcje gotowania, a rodzic pewność, że wege dieta dziecka jest pełnowartościowa. Obie strony zyskują bezcenny czas wspólnie spędzony w kuchni. W książce znajdziesz ponad 130 przepisów na dania wege. Każda z potraw przygotowana jest w wersji prostej i rozbudowanej. 

Hvile. Jak norweska sztuka leniuchowania uratuje nam życie 
Siw Aduvill
Wydawnictwo Wielka Litera
Data premiery: 17 czerwca

Jestem ogromną fanką północnych rytuałów i wskazówek, jak zacząć prowadzić nieco wolniejszy i prostszy tryb życia, dlatego książki Siw Aduvill nie mogło zabraknąć w czerwcowym zestawieniu. Od kogo czerpać wiedzę i uczyć się leniuchowania, jeśli nie od Norwegów? Autorka przekonuje, że do nauki hvile nie potrzebujemy żadnych umilaczy i gadżetów, bo wszystko, czego nam potrzeba, by wreszcie odpocząć, mamy pod ręką. To ogromnie smutne, że przez codzienny pęd odpoczynku musimy się uczyć, a relaks sam w sobie kojarzy nam się z luksusem lub z lenistwem. Jesteśmy zagubieni, a żeby poczuć, czym w ogóle jest hvile i jakie korzyści może nam dać, musimy na nowo przemyśleć, co jest dla nas ważne. Autorka podkreśla, że „odpoczynek staje się aktem odwagi w sytuacji, kiedy zarówno nasza kultura, jak i my sami zdajemy się nie tolerować go jako czegoś koniecznego”.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!