fbpx

Zapowiedzi książkowe – kwiecień, maj

Cztery książki, które pomogą nam nieco zmienić perspektywę. Pierwsze dwie przeniosą nas w świat kuchni, ale podążania za ich przepisami nie nazwiemy „tylko gotowaniem”. Przygotowywanie jedzenia w sposób sugerowany przez autorki książek pozwala ratować planetę, dbać o nasze organizmy, a także zaoszczędzać czas i pieniądze. Kolejny tytuł, za sprawą hiszpańskiego profesora psychologii, zaprowadzi nas w strefę psyche i pokaże, że sprawy są czasem o wiele łatwiejsze, niż podpowiada nam umysł. Ostatnim przystankiem w tej książkowej przygodzie będzie strefa kobiecego ciała. Naczelna ginekolożka internetu – Jen Gunter, rozprawia się w swojej książce ze wszystkimi przesądami na jego temat i przynosi czytelniczkom rzetelną wiedzę.

Misa Mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat 

Ewa Ługowska
Wydawnictwo Znak
Premiera: 6 maja

Ewa to autorka bloga misamocy.pl, która wie, jak ratować świat. Po trochu, każdego dnia i tak jak lubimy – bez przesady. Postanowiła się tą wiedzą podzielić, bo świat możemy ratować również we własnej kuchni. W książce Misa Mocy pokazuje czytelnikowi, że troska o planetę nie musi być równoznaczna z dużym wysiłkiem oraz inwestowaniem dużych pieniędzy i długich godzin pracy. Ewa podaje nieskomplikowane, a jednocześnie bardzo skuteczne sposoby na przygotowanie pysznych dań, które są niedrogie i nie przysparzają planecie kolejnych bioodpadów.

Jak twierdzi autorka: „Kuchnia dobra dla planety to ta, która jest również zdrowa dla nas”. 

Misa Mocy przekonuje, jak łatwe i słuszne jest sięganie po lokalne warzywa i owoce, produkty niezapakowane w plastik, a później używanie ich w taki sposób, by w naszej kuchni nic się nie zmarnowało. 

Roślinny nabiał 

Olga Smile
Wydawnictwo Zwierciadło
Premiera: 27 maja

Kto próbował zrobić kiedyś swój własny wegański ser? W najnowszej książce Olgi Smile znajdziemy przepisy na cały nabiałowy asortyment: od fety z migdałów lub orzechów nerkowca, przez kefir sojowy, po mleko z siemienia lnianego. 

To świetna alternatywa dla produktów mlecznych nie tylko dla wegan, ale również dla tych, którzy unikają nabiału ze względu na alergię, nadwrażliwość na laktozę itp. 

Wszystko jest łatwiejsze, niż nam się wydaje           

Rafael Santandreu
Wydawnictwo Muza
Premiera: 22 kwietnia 

Pewnie nie raz słyszałeś stwierdzenie, że „nie zawsze wszystko wygląda tak, jak ci się wydaje” i że to, jak widzimy świat, zależy od nas samych. To zazwyczaj marne pocieszenie i zwykle nic sobie z niego nie robimy. Tymczasem Rafael Santandreu – autorytet w dziedzinie zdrowia psychicznego – postanowił się z nim zmierzyć i naprawdę udowodnić swoim czytelnikom, że „wszystko jest łatwiejsze, niż nam się wydaje”.

Profesor psychologii wyjaśnia m.in. jak pracować, żeby czerpać z tego przyjemność, w jaki sposób stworzyć dobrą relację partnerską i czuć się szczęśliwym, niezależnie od sytuacji.

Biblia waginy 

Jen Gunter
Wydawnictwo: Marginesy
Premiera: 20 maja

Jen Gunter – naczelna ginekolożka internetu i kobieta, która o anatomii i skutkach ubocznych antybiotykoterapii potrafi opowiadać w barwny sposób. Świat potrzebował Jen Gunter, m.in. dlatego, że w dobie klikalności, pseudonauki i rekomendacji influencerów oddzielenie informacji prawdziwych od tych dalekich od prawdy stało się szalenie trudne.

Czy jedzenie cukru powoduje grzybicę? Czy włosy łonowe są potrzebne? Czy należy w specjalny sposób dbać o pochwę i srom? Jaka jest prawda o szczepieniach przeciwko HPV? W tym chaosie łatwo stracić orientację. Ginekolożka w swojej książce gruntownie, wyczerpująco i wprost opisuje kwestie na których zna się najlepiej. Rozwiewa mity i podaje fakty poparte najnowszymi badaniami na temat kobiecej anatomii, zdrowia i seksualności. Innymi słowy, daje kobietom rzetelną wiedzę i moc.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!