fbpx

Zielona zupa wiosenna

Zupy zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. I słusznie, bo nie da się przecenić ich rozgrzewającej mocy. Ale wystarczy przygotować  pyszną zupę z zielonych warzyw, by od razu poczuć wiosnę na talerzu. Wiosna to najlepszy czas na zieloną zupę wiosenną z groszku, fenkułu, sałaty i selera. Jej wyrazisty smak podkreśli błyskawiczny miętowy sos i marynowana limonka. 

Składniki: 

na 4 porcje: 

  • 500 g zielonego groszku
  • 3/4 szklanki ryżu 
  • pęczek cebuli dymki
  • 1 pietruszka 
  • 2 średniej wielkości marchewki 
  • 2 laski selera naciowego 
  • pół kopru włoskiego (fenkułu)
  • kilka liści sałaty masłowej
  • pół łyżeczki masali (lub miks: odrobina cząbru, mielonej kolendry, mielonego kuminu, curry w proszku)
  • biały pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oliwy  

Marynowana limonka:

  • kawałek świeżego chili (lub szczypta suszonych płatków)
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • łyżeczka octu winnego 
  • kilka plasterków limonki 
  • łyżeczka brązowego cukru 
  • grubo mielona sól

Miętowy sos

  • pół pęczka świeżej mięty
  • 2-3 łyżki jogurtu sojowego 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zamarynowania limonki. Dokładnie umyj ją, pokrój na kilka cieniutkich plasterków, następnie zasyp solą i cukrem. Dodaj do nich ocet owocowy oraz posiekane dokładnie chili i imbir. 
  2. Przejdź do przygotowania zupy. Drobno posiekaj cebulę, a marchew, pietruszkę, seler oraz fenkuł pokrój na mniejsze kawałki. 
  3. W głębokiej patelni lub garnku umieść oliwę. Na ciepły tłuszcz wrzuć cebulę, ryż i przyprawy. Przesmaż chwilę, aż ryż zrobi się nieco szklisty. 
  4. Następnie dodaj zielony groszek, seler, fenkuł, marchewkę i pietruszkę. Przesmaż całość chwilę. 
  5. Kiedy warzywa zaczną się rumienić, mięknąć i pachnieć, dodaj ok. pół szklanki wody. 
  6. Gotuj warzywa pod przykryciem do miękkości, co pewien czas dodając niewielką ilość wody i często mieszając zawartość garnka. Dzięki temu warzywa będą miały szansę oddać więcej aromatu, a zupa będzie mieć bogatszy smak. 
  7. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, dodaj jeszcze sałatę, wymieszaj całość i zmiksuj na gładki krem. 
  8. Zmiksowanej zupie możesz teraz nadać odpowiednią konsystencję, bez utraty smaku – wystarczy, że dolejesz taką ilość przegotowanej ciepłej wody, żeby zupa miała taką gęstość, jaką lubisz. 
  9. Gotowy krem dopraw solą i pieprzem. 
  10. Na koniec gotowania, tuż podaniem zupy przygotuj sos miętowy: świeżą miętę dokładnie zmiksuj z odrobiną jogurtu.  
  11. Podawaj zupę z sosem, plasterkiem marynowanej limonki i/lub innymi ziołami czy ulubionymi pestkami.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!