fbpx

Zielone pesto do wszystkiego

Wiosną zielonych liści nam nie brakuje. Pierwsze promyki słońca masowo wzbudzają w nas potrzebę domowej hodowli kiełków. Wydaje się, że przepisów na pesto jest dokładnie tyle, ile powstaje porcji pesto. A gdyby tak połączyć kiełki z wszelkimi zielonymi liśćmi, jakie znajdziemy w kuchni? Liście rzodkiewki, młodej marchewki, pietruszka, czosnek niedźwiedzi… Do tego słodycz trzcinowego cukru i słoność płatków drożdżowych… To wszystko brzmi jak przepis na najbardziej uniwersalne zielone pesto do wszystkiego! 

Składniki:

  • pęczek zieleniny (najlepszy będzie mix wszystkich zielonych łodyg, jakie masz) 
  • garść kiełków
  • sok z ⅓ cytryny 
  • łyżka trzcinowego cukru 
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (lub orzechów: nerkowca, pini, laskowych, fistaszków albo migdałów)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych 
  • dobrej jakości oliwa z oliwek 

Przygotowanie: 

  1. Zieleninę podziel na kawałki. Umieść w blenderze z ostrzem “s” razem z kiełkami, ziarnami i cukrem. Zmiksuj na drobne kawałeczki. 
  2. Kiedy uznasz, że zielenina jest już wystarczająco rozdrobniona, dodaj sok z cytryny, płatki i oliwę. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Pesto możesz przechowywać nawet do tygodnia w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pamiętaj, żeby zabezpieczyć pesto sporą warstwą oliwy. 
  4. Używaj do wszystkiego. 

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!