fbpx

Zupa cebulowa w roślinnej wersji

Pamiętacie, że w wakacje zwiedzaliśmy świat przez smaki? Dziś zapraszamy was do Francji na klasyk wszech czasów, który podbił cały świat. Oto zupa cebulowa w roślinnej wersji. Ktoś kiedyś powiedział, że nie ma dwóch takich samych zup cebulowych. Racja. Jedno się nie zmienia: za każdym razem, kiedy przygotowuję ją dla siebie, jest tak samo pyszna. Jej wysokość Francja-elegancja poleca się na zimowe, chłodne dni. 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • ok. 6–8 średnich cebul,
  • 100 ml białego wina,
  • 3 suszone listki laurowe, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub pszennej, 
  • 1,5–2 l wywaru warzywnego lub wody, 
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • biały pieprz,
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. 
  2. Na głęboką patelnię lub do garnka wlej oliwę. Dorzuć przyprawy i zacznij je delikatnie podgrzewać. 
  3. Do oliwy z przyprawami dodaj cebulę. Delikatnie przemieszaj i zmniejsz ogień na minimalny. Dodaj sól.
  4. Kiedy cebula będzie miękka i lekko złota, dodaj mąkę. Wymieszaj. 
  5. Później dodawaj wino – stopniowo, do momentu aż będzie odparowywać. 
  6. Wlej wywar lub wodę, zagotuj. 
  7. Na końcu zupę cebulową w roślinnej wersji dopraw do smaku pieprzem i tymiankiem. 

Co zrobić, by zupa cebulowa w roślinnej wersji była naprawdę pyszna?  

  • Nie przyspieszaj procesu karmelizowania cebuli – wymaga on czasu i cierpliwości. Dzięki temu zupa będzie wyjątkowo smaczna, pełna umami i zachwyci kolorem. 
  • Dostosuj ilość wina do własnych preferencji. Są osoby, które wolą go więcej niż uśrednione, obiektywne 100 ml. Jednak warto wziąć pod uwagę, że białe wino pozostawia charakterystyczny posmak, tym wyraźniejszy, im później jedzona jest zupa.
  • Mąka to mój autorski dodatek – lubię, kiedy zupa jest kremowa i gęsta, ale z powodzeniem można pominąć ten krok. Jeśli ten pomysł cię nie przekonuje, polecam użyć mąki ziemniaczanej, która nie wpływa na kolor zupy tak jak pszenna. Możesz też rozrobić mąkę w niewielkiej ilości wody i dopiero dodać do cebuli. 
  • Do cebuli pasują też inne zioła: oregano, rozmaryn, majeranek… Możesz przepięknie udekorować nimi talerz – zwłaszcza świeżymi. Jedzący będą zachwyceni. 
  • Zupa jest dobra zarówno z grzankami, pajdą chleba, tostem, jak i bez dodatków. 

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!