fbpx

Zupa z liści rzodkiewki

Bardzo lubię zupę szczawiową. Niestety szczaw nie jest łatwo dostępny – nie sposób kupić go w sklepie, a nieczęsto istnieje możliwość, by zbierać go w ogrodzie. Jest jednak pewien składnik, którego mam pod dostatkiem i niesamowicie przypomina smakiem szczaw. Mowa o liściach rzodkiewki. Są równie smaczne i wyraziste, łatwo dostępne i bogate w składniki odżywcze. Pamiętaj, że nie musisz gotować zupy za każdym razem, kiedy kupisz rzodkiewki. Wystarczy dokładnie umyć liście i zamrozić. Kiedy uzbiera się większa ilość, przygotować od razu podwójną porcję. Zupa jest bardzo lekka, idealna na przystawkę. Jeżeli chcesz, żeby była bardziej sycąca, podaj ją z podsmażanymi młodymi ziemniaczkami.

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 pęczki liści rzodkiewki
  • ½ l bulionu
  • 6 orzechów nerkowca
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  2. W garnku rozgrzej olej.
  3. Liście rzodkiewki bardzo dobrze wypłucz. Przesmaż je przez chwilę na oleju i zalej bulionem.
  4. Gotuj 10-15 minut. Dokładnie zblenduj.
  5. Nerkowce wypłucz i zmiksuj z 3 łyżkami wody. Taką śmietankę dodaj do zupy.
  6. Dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną koperkiem.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!